За науката и още нещо

Физика, химия, история... безкрайно много научни теми, в които човечеството напредва ден след ден. Всяка нова решена задача, всяка нова технология, видяла бял свят, ни води по пътя към опознаването на собственото ни съществуване в тази необятна и непозната вселена.

Стремим се да разчленим видимото до молекули, атоми, протони и електрони - до невидимите частички, които създават това, което сме. Стремим се да поберем в полезрението си планети, съзвездия, галактики - една дребна част от Цялото. Стремим се да погледнем назад към миналото, фактите, хората, поводите и причините за действията им, за да се поучим от това. Стремим се да технологизираме света си, да надскочим времето, пространството, съвършенството.

Стремим се. А какво постигаме?

Несъмнено богатството от знания е необятно днес. Без  съмнение това е и едно от най-ценните притежания на човечеството. Най-скъпата стока - информацията. Това, което никой не може да ти отнеме - знанието. Но дали заровени сред невидими частички не губим представа за същественото и функтионалното? Дали зареяни в далечни недокоснати места не губим усещането за близката реалност? Дали с възхитата от великите дела на героите от миналото не пропускаме сами да градим и творим? Дали втурнати към бъдещето не забравяме, че живеем тук и сега?

Comments

  1. Е, мисля, че точно ти не трябва да се притесняваш за това по отношение на себе си. Толкова си активна, многопосочна, производителна!
    Д

    ReplyDelete
  2. Опитвам се, но осъзнавам че е много лесно да се подхлъзнеш и да забравиш какво е важното в живота.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bergamo, Italy